Astrid Noacks studiesamling - konservering og formidling

Forud for Holstebro Kunstmuseums udstilling ’Menneske først – Astrid Noacks studiesamling’ ligger et omfattende restaureringsarbejde på et stort antal skulpturer - fortrinsvis af gips - og af de mange efterladte tegnede skitser, som kunstneren har lavet i forbindelse med de skulpturelle værker. Restaureringsarbejdet er udført af henholdsvis skulpturkonservator, Therese Gry Asla og papirkonservator, Elisabet Witleff Kristensen, der begge har brugt et par måneder på opgaven.
Opgaven har givet stor indsigt i Astrid Noacks materialebrug og arbejdsteknikker. Hendes søgende og eksperimenterende arbejdsmetode viser sig i værkerne, når man kigger nøje efter. Netop kunstnerens spor har været vigtige at bevare og er essentielle i formidlingen, men sporene er ikke altid nemme at skelne fra egentlige skader. Tolkningen og tydningen af sporene har givet anledning til mange drøftelser med mellem konservator og museumsinspektør for at finde det rette niveau for restaureringen.

En af de helt store udfordringer, både størrelsesmæssigt og teknisk, har været gipsformen til ’Ung mand planter et træ’, der her vises et foto af under restaureringen. Delene har været anvendt til afstøbning i et andet materiale og har ikke tidligere været samlet. Det har krævet en del hovedbrud rent teknisk at samle delene, hvilket i høj grad har bekræftet den kunsthistoriske indsigt i, at Astrid Noack også selv gennem sit virke har kæmpet med skulpturens konstruktion. Den findes i mange versioner, størrelses- og materialemæssigt og er en skulptur, kunstneren har kredset om gennem sin kunstnerkarriere, hvilket blot er noget af dét, museet ønsker at formidle gennem udstillingen af Noacks studiesamling.
I forbindelse med udstillingen på Holstebro Kunstmuseum er der i et spændende samarbejde med museet fremstillet en film om restaureringen af Astrid Noacks skulpturstudier. Filmen vises på Holstebro Kunstmuseums udstilling som del af formidlingen omkring Astrid Noacks studiesamling.